Διαφήμιση

Nomophobia: Ο ψυχολογικός εθισμός της σύγχρονης εποχής

  >> ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ VIP Μελών (Παρασκευή 21/01/2022) !!! <<

  Έγινε η διανομή για της νέας MIUI 13 XTRV-22.1.19 ROM για 17 συσκευές (Σε Εξέλιξη).
  Θα δώσουμε και νέες ROM μόλις έχουμε Source από το Xiaomi.eu

  Ενημέρωση : Λόγω των διακοπών στην Κίνα για τον εορτασμό του νέου έτους, οι επόμενες ROM θα βγουν στις 10/11 Φεβρουαρίου

  Σας Ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας !!!

  • Nomophobia: Ο ψυχολογικός εθισμός της σύγχρονης εποχής

   [feedquote='TheLab.gr','http://www.thelab.gr/eidiseis/nomophobia-o-psyxologikos-ethismos-tis-sygxronis-epoxis-137773.html']
   variant Logo
   Η αγάπη των Αμερικάνων για τα smartphones τους είναι κάτι το δεδομένο καθώς, σύμφωνα με το κέντρο ερευνών Pew Research, το 90% έχουν κινητό τηλέφωνο από τους οποίους το 58% διαθέτει smartphone.
   Αυτό που κάνει εντύπωση όμως είναι το ποσοστό που έχει αναπτύξει ψυχολογική προσκόλληση με τη συσκευή του.
   Η πάθηση αυτή ονομάζεται "nomophobia" (no-mobile-phone phobia) και σύμφωνα με τους ψυχολόγους επηρεάζει όλο και περισσότερο τους νέους.

   Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, αίσθημα πανικού ή απόγνωσης ελλείψει smartphone, αδυναμία συγκέντρωσης σε συζητήσεις ή στην εργασία και πολύ συχνό έλεγχο της συσκευής για κάποια ειδοποίηση, ενώ ένα από τα πιο ανησυχητικά είναι η λανθασμένη αίσθηση ήχων ειδοποίησης, το οποίο οι ερευνητές ονομάζουν "cellphone vibration syndrome".

   Σύμφωνα με τον δόκτορα David Greenfield, επίκουρο κλινικό καθηγητή στο τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Connecticut, η εξάρτηση στο smartphone είναι ίδια με τις άλλες εξαρτήσεις που περιλαμβάνουν την απορύθμιση μιας ουσίας του εγκεφάλου που ονομάζεται ντοπαμίνη.
   Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ρυθμίζει "το κέντρο επιβράβευσης" του εγκεφάλου, δηλαδή είναι μια ουσία που ωθεί το άτομο να κάνει πράγματα για τα οποία θα νοιώσει ευτυχισμένος.
   Ο Greenfield έχει ιδρύσει το Κέντρο Εξαρτήσεων Διαδικτύου και Τεχνολογίας για να βοηθήσει αυτούς που δε μπορούν να οριοθετήσουν την υπερβολική χρήση ενός τεχνολογικού μέσου.
   Αναφέρει χαρακτηριστικά, "Κάθε φορά που έχεις μια ειδοποίηση στο κινητό υπάρχει μια μικρή αύξηση ντοπαμίνης στον οργανισμό που σε κάνει να νιώθεις ενθουσιασμό είτε πρόκειται για ένα μήνυμα από κάποιο άτομο που σε ενδιαφέρει, ένα e-mail ή ο,τιδήποτε άλλο. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρεις τί είδους ειδοποίηση θα είναι ούτε πότε θα την παραλάβεις και αυτό είναι που αναγκάζει τον εγκέφαλο να συνεχίζεις να ελέγχεις (τη συσκευή)."

   Σε μια έρευνα που έγινε από τη Harris Interactive το φθινόπωρο του 2013, το 63% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι κοιτάνε το τηλέφωνό τους για μηνύματα ή κλίσεις κάθε ώρα ενώ το 9% κάθε πέντε λεπτά. Ένα επιπλέον 63% απάντησαν ότι θα αναστατωνόντουσαν αν έφευγαν από το σπίτι χωρίς το smartphone τους και πολλοί από αυτούς θα γυρνούσαν πίσω για να το πάρουν ακόμη κι αν η έξοδός τους ήταν για κάτι που δε θα έπαιρνε πολύ ώρα.

   Ήδη υπάρχουν ειδικά προγράμματα αποτοξίνωσης για τον ψηφιακό αυτό εθισμό όπως για παράδειγμα το Ground Camp στην βόρεια California όπου τα κινητά απαγορεύονται και οι φιλοξενούμενοι επιδίδονται σε διάφορες δραστηριότητες όπως τοξοβολία, τραγούδι και διαλογισμό έτσι ώστε να αποβάλλουν τον ψυχαναγκασμό τους.
   Στην Κίνα μάλιστα τέτοιες κατασκηνώσεις έχουν υιοθετήσει ακραίες μεθόδους απεξάρτησης όπως στρατιωτικού τύπου πρόγραμμα και ασκήσεις.

   Ο εθισμός στην τεχνολογία είναι σημείο της σύγχρονης εποχής που απασχολεί και θα απασχολήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον τους επιστήμονες ψυχολόγους.


   [/feedquote]