Διαφήμιση

MIT: Νέα σπογγώδης δομή μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ατμό

  >> ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ VIP Μελών (Παρασκευή 21/01/2022) !!! <<

  Έγινε η διανομή για της νέας MIUI 13 XTRV-22.1.19 ROM για 17 συσκευές (Σε Εξέλιξη).
  Θα δώσουμε και νέες ROM μόλις έχουμε Source από το Xiaomi.eu

  Ενημέρωση : Λόγω των διακοπών στην Κίνα για τον εορτασμό του νέου έτους, οι επόμενες ROM θα βγουν στις 10/11 Φεβρουαρίου

  Σας Ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας !!!

  • MIT: Νέα σπογγώδης δομή μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ατμό

   [feedquote='TheLab.gr','http://www.thelab.gr/eidiseis/mit-nea-spoggodis-domi-metatrepei-tin-iliaki-137388.html']
   variant Logo

   Μια νέα δομή υλικού αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του MIT, η οποία παράγει ατμό απορροφώντας ηλιακή ενέργεια.

   Η δομή αυτή, που αποτελείται από ένα στρώμα νιφάδων γραφίτη πάνω από αφρό άνθρακα, είναι μια πορώδης, μονωτική, υλική δομή που επιπλέει στο νερό.
   Όταν το φως του ήλιου πέσει στην επιφάνειά της ο γραφίτης θερμαίνεται, δημιουργώντας έτσι ένα σημείο υψηλής ενεργειακής πυκνότητας. Καθώς όμως η δομή είναι πορώδης, το νερό προσελκύεται στο σημείο αυτό με αποτέλεσμα να εξατμιστεί. Όσο εντονότερο το φως, τόσο μεγαλύτερη και η παραγωγή ατμού.

   Το νέο αυτό υλικό είναι ικανό να μετατρέπει το 85% της εισερχόμενης ηλιακής ενέργειας σε ατμό μέσω του νερού που απορροφάται. Κι όχι μόνο αυτό αλλά χάνει πολύ δύσκολα τη θερμότητα που έχει αναπτύξει, πράγμα που επιτρέπει την παραγωγή ατμού ακόμη και με, σχετικά, χαμηλής έντασης ηλιακές ακτίνες.
   Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που η διαδικασία αυτή κλιμακωθεί και δημιουργηθεί αυτό το 'θερμό σημείο', δε χρειάζεται κάποιο περίπλοκο ή δαπανηρό σύστημα για να παραμείνει σ αυτή την κατάσταση.


   Ο Hadi Ghasemi, διδάκτορας στο τμήμα Μηχανολογίας του MIT και κύριος υπεύθυνος για την ανάπτυξη της δομής, ισχυρίζεται ότι η σπογγώδης αυτή δομή μπορεί να δημιουργηθεί με σχετικά φθηνά υλικά.
   Αναφέρει, επίσης:
   "Ο ατμός είναι σημαντικός για την αφαλάτωση, στα συστήματα υγιεινής και την αποστείρωση. Ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές όπου ο ήλιος είναι η μόνη πηγή ενέργειας, εαν καταφέρεις να παράγεις ατμό από αυτόν, θα ήταν κάτι εξαιρετικά ωφέλιμο".

   Ο Ghasemi και ο, διευθυντής του τμήματος Μηχανολογίας, Gang Chen, μαζί με άλλα πέντε μέλη του MIT, έχουν εκθέσει τις λεπτομέρειες για τη νέα αυτή δομή παραγωγής ατμού στο περιοδικό Nature Communications.

   Πηγή: ΜΙΤ News
   [/feedquote]