Διαφήμιση

Ξέρετε πώς το Smartphone σας δουλεύει? Εδώ μια λεπτομερής εξήγηση.

  >> ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ VIP Μελών (Παρασκευή 14/01/2022) !!! <<

  Έγινε η διανομή για της νέας MIUI 13 XTRV-22.1.13 ROM για 13 συσκευές (Σε Εξέλιξη).
  Θα δώσουμε και νέες ROM μόλις έχουμε Source από το Xiaomi.eu

  Ενδεχομένως να υπάρχουν BUGs τα οποία θα διορθωθούν σταδιακά στις επόμενες εκδόσεις.

  Σας Ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας !!!

  • Ξέρετε πώς το Smartphone σας δουλεύει? Εδώ μια λεπτομερής εξήγηση.   Αγαπητοί MIUIers,
   Τώρα ο καθένας έχει ένα smartphone, το σύγχρονο ψηφιακό κινητό τηλέφωνο μπορεί να επεξεργαστεί εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, προκειμένου να συμπίεση και αποσυμπίεση τα δεδομένα φωνής. Αλλά εσείς δεν ξέρετε πώς ένα τηλέφωνο λειτουργεί; τι έχει μέσα το τηλέφωνό σας; τι κάνουν όλα αυτά τα συστατικά; Και πόσο σημαντικό είναι; Ας σας στα εξηγήσω.

   Major Workers of Smartphone:
   Display
   Battery
   System on a chip
   CPU
   GPU
   MMU
   L1 and L2 Caches
   Display and Video Processors
   Memory and Storage
   Connectivity
   Modems
   Camera and Image Signal Processor
   Audio
   DSP and DAC
   Speakers
   Misc


   Display
   Ενώ η οθόνη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα εξωτερικό στοιχείο ενός smartphone, θεωρείτε όμως ένα εσωτερικό. Δεδομένου ότι η αλληλεπίδραση με smartphones μας, είναι το πιο σημαντικό συστατικό. Έρχονται σε μια ποικιλία μεγεθών με μια ολόκληρη γκάμα από αναλύσεις οθόνης. Τα κοινά μεγέθη είναι μεταξύ 4.5 έως 5.7 ίντσες (που μετράται κατά μήκος της διαγωνίου) και οι βασικές αναλύσεις οθόνης είναι 1280 x 720, 1920 x 1080 και 2560 x 1440. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι τεχνολογίας απεικόνισης: LCD και LED. Μας δίνει in-plane switching οθόνες υγρών κρυστάλλων ή IPS οθόνες, τα οποία δεν έχουν τα προβλήματα οπτικής γωνίας των φθηνότερων πάνελ LCD? και η τελευταία είναι η βάση για Active Matrix Organic Light-Emitting Diode ή AMOLED οθόνες.
   LCD displays λειτουργούν με ένα λαμπρό φως (που ονομάζεται το backlight) μέσα από κάποια φίλτρα πόλωσης, μια μήτρα κρύσταλλου και κάποια φίλτρα χρώματος. Οι κρύσταλλοι μπορούν να συστρέφονται σε διάφορους βαθμούς, ανάλογα με την τάση που εφαρμόζεται σε αυτό, το οποίο προσαρμόζει τη γωνία του πολωμένου φωτός. Αυτό επιτρέπει σε ένα LCD display να ελέγχει την ποσότητα του RGB φωτός που φθάνει στην επιφάνεια με τη σφαγή φως από το backlight. AMOLED displays λειτουργούν διαφορετικά, εδώ κάθε ένα από τα εικονοστοιχεία αποτελούνται από ομάδες Light Emitting Diodes, γεγονός που τους καθιστά την πηγή του φωτός. Το πλεονέκτημα του AMOLED πάνω από IPS είναι αυτό OLED τύπος displays να απενεργοποιήσετε μεμονωμένα pixel και έτσι δίνει βαθύ μαύρο και υψηλό λόγο αντίθεσης. Επίσης, είναι σε θέση αμυδρό απενεργοποιήστε τα μεμονωμένα pixel αποθηκεύει.


   Battery
   Η ηλεκτρική ενέργεια στο smartphone σας προέρχεται από την μπαταρία. Η μπαταρία μπορεί να είναι είτε αφαιρούμενη, το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να αντικαταστήσει ή μπορεί να είναι ενσωματωμένη στο τηλέφωνο, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να αντικατασταθεί μόνο από έναν τεχνικό.


   Η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό, με τα περισσότερα 5.5 ίντσα τηλέφωνα να έχουν τουλάχιστον 3000 mAh μπαταρία. Όταν πρόκειται για τη φόρτιση υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα διαφορετικών τεχνολογιών φόρτισης, Ωστόσο, η ποιο δημοφιλής είναι Quick Charge από Qualcomm. Οι περισσότερες μπαταρίες smartphone σήμερα είναι Lithium-ion (Li-Ion), πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα πράγματα όπως το φαινόμενο μνήμης της μπαταρίας.


   System on a chip
   Το smartphone σας είναι ένας φορητός υπολογιστής και όλοι οι υπολογιστές χρειάζονται Central Processing Unit (CPU) για να τρέξει το λογισμικό, i.e. Android. Ωστόσο, το CPU δεν μπορεί να δράσει μόνο του, χρειάζεται τη βοήθεια πολλών διαφορετικών στοιχείων για τα γραφικά, κινητή επικοινωνία και πολυμέσα. Αυτά όλα συνδυάζονται σε ένα και μοναδικό τσιπ το οποίο είναι γνωστό ως ένα SoC, a System-on-a-Chip.


   Υπάρχουν αρκετοί SoC κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένων Qualcomm, Samsung, MediaTek and Huawei. Η Qualcomm κατασκεύασε την Snapdragon σειρά SoCs το οποίο ίσως είναι το πιο δημοφιλές SoC κατασκευαστή για Android smartphones. Έπειτα έρχεται Samsung με τα Exynos σειρά chips. Η MediaTek έχει χαραγμένη η ίδια μια θέση στο low and mid σειρά με ένα σύνολο low-cost επεξεργαστές που διατίθενται στο εμπόριο με το Helio brand. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι η Kirin επεξεργαστές από HiSilicon, μια πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της Huawei.


   CPU
   Η συντριπτική η πλειοψηφία των smartphones (συμπεριλαμβανομένου Android, iOS και Windows Phones) χρησιμοποιούν ένα CPU αρχιτεκτονικής που σχεδιάστηκε από ARM. Η ARM αρχιτεκτονική είναι διαφορετική από την αρχιτεκτονική της Intel που θα βρείτε σε επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές. Είχε σχεδιαστεί για power-efficiency και έγινε το de-facto CPU αρχιτεκτονική για κινητά τηλέφωνα, ακόμη και πριν από τα smartphones. Υπάρχουν δύο τύποι ARM αρχιτεκτονικής CPUs: εκείνους που σχεδιάστηκε από την ARM και εκείνων που έχουν σχεδιαστεί από άλλες εταιρείες. ARM έχει μια ολόκληρη σειρά από CPU πυρήνες σχέδια που πιστοποιητικά στο πλαίσιο του Cortex-A branding. Αυτό περιλαμβάνει πυρήνες, όπως η Cortex-A53, ο Cortex-A57 και το Cortex-A73. Στις εταιρείες Qualcomm, Samsung, MediaTek και Huawei αρέσει και λαμβάνουν τα βασικά σχέδια από ARM και τα ενσωματώνουν στα SoCs τους. Για παράδειγμα το Huawei Kirin 960 χρησιμοποιεί τέσσερις Cortex-A53 πυρήνες και τέσσερα Cortex-A73 πυρήνες σε μία διάταξη γνωστή ως ετερογενής Multi-Processing (HMP).


   ARM χορηγεί επίσης άδεια, γνωστή ως αρχιτεκτονική άδεια, σε άλλες εταιρείες να σχεδιάσουν ARM αρχιτεκτονική συμβατή πυρήνες. Qualcomm, Samsung και Apple είναι όλοι κάτοχοι άδειας αρχιτεκτονικής. Αυτό σημαίνει ότι οι πυρήνες όπως το Mongoose (M1) που χρησιμοποιεί ο Samsung Exynos 8890 είναι πλήρως ARM, αλλά δεν έχει σχεδιαστεί από την ARM. Ο M1 σχεδιάστηκε από Samsung.


   Qualcomm έχει μια μακρά ιστορία του σχεδιασμού έθιμο πυρήνων συμπεριλαμβανομένης της 32-bit Krait πυρήνας (βρέθηκε στο SoCs Snapdragon 801) και το 64-bit Kryo πυρήνας (βρέθηκε στο Snapdragon 820). Η ARM πρόσφατα εισήγαγε την ιδέα ενός semi-custom πυρήνα όπου μια εταιρεία όπως η Qualcomm μπορεί να πάρει ένα πρότυπο ARM πυρήνα, σαν τον Cortex-A73 και μαζί με ARM σε ένα semi-custom σχεδίαση. Αυτά τα semi-custom επεξεργαστές διατηρήσει τα βασικά στοιχεία σχεδιασμού του προτύπου πυρήνα ωστόσο ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά τροποποιηθεί ώστε να παράγουν ένα νέο σχέδιο το οποίο είναι διαφορετικό και ξεχωριστό με το πρότυπο πυρήνα. Ο Snapdragon 835 χρησιμοποιεί οκτώ Kryo 280, πυρήνες που είναι semi-custom σχέδια, χρησιμοποιώντας το “based on Cortex-A technology” πρόγραμμα.


   GPU
   Η Μονάδα Επεξεργασίας Γραφικών είναι μια μηχανή γραφικών που έχει σχεδιαστεί κυρίως για 3D γραφικών, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 2D γραφικών. Με λίγα λόγια η GPU τροφοδοτείται με πληροφορίες τρίγωνο μαζί με κάποιο κώδικα προγράμματος για τους πυρήνες ανταυγαστήρων έτσι ώστε να μπορεί να παράγει 3D περιβάλλοντα για ένα 2D απεικόνιση. Υπάρχουν τρεις μεγάλες εταιρείες κινητής GPU κατασκευαστές προς το παρόν, ARM με τα Mali GPUs, Qualcomm με τα Adreno σειρά, και Imagination και είναι PowerVR units. Το τελευταίο από αυτά τα τρία δεν είναι τόσο γνωστό για Android, ωστόσο Imagination έχει μια μακροπρόθεσμη σχέση με Apple.
   Τις ARM’s GPU προϊόντα έχουν περάσει τρείς σημαντικές αρχιτεκτονικές αναθεωρήσεις. Πρώτα ήρθε το Utgard, το οποίο μπορείτε να βρείτε στα GPUs σαν το Mali-400, Mali-470 etc. Έπειτα ήρθε το Midgard, μια νέα αρχιτεκτονική με την υποστήριξη για ενοποιημένο μοντέλο shader και OpenGL ES 3.0. Η τελευταία γενιά με κωδική ονομασία Bifrost. Αν αναρωτιέστε για τα ονόματα αυτών των αρχιτεκτονικών όλα βασίζονται σε Norse mythology. Όποιος έχει δει τις ταινίες του Thor θα θυμάται ότι Bifrost είναι η γέφυρα του ουράνιου τόξου που φτάνει μεταξύ Midgard και Asgard. Υπάρχουν επί του παρόντος δύο Bifrost based GPUs, ο Mali-G71 (βρέθηκε στον Kirin 960) και το Mali-G51. Qualcomm’s Adreno 530 βρίσκεται στο 820/821 και το Snapdragon 835 θα χρησιμοποιήσει το Adreno 540. Ο 540 είναι βασισμένος στην ίδια αρχιτεκτονική με τον 530, αλλά διαθέτει μια σειρά από βελτιώσεις και 25% εκατό αύξηση σε 3D την απόδοση. Ο Adreno 540 επίσης, υποστηρίζει πλήρως την DirectX 12, OpenGL ES 3.2, OpenCL 2.0, και Vulkan γραφικών APIs, καθώς και την Google Daydream VR πλατφόρμα.


   MMU
   Παρά το γεγονός ότι αυτό είναι τεχνικά μέρος της CPU, αξίζει να αναφερθεί η Memory Management Unit (MMU) καθώς παίζει σημαντικό ρόλο και επιτρέπει τη χρήση του Virtual Memory. Για την Virtual Memory εργασία πρέπει να υπάρχει μια χαρτογράφηση μεταξύ virtual addresses και physical addresses. Αυτή η χαρτογράφηση γίνεται η MMU, με την βοήθεια από τον kernel, σε Android’s περίπτωση που σημαίνει Linux. Ο kernel λέει ο MMU τι αντιστοιχίσεις να χρησιμοποιήσετε και στη συνέχεια όταν η CPU προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε virtual address ο MMU χαρτογραφεί αυτόματα σε μια πραγματική physical address.   Τα πλεονεκτήματα της virtual memory είναι ότι:
   Μια εφαρμογή δεν νοιάζεται όταν είναι σε physical RAM.
   Μια εφαρμογή έχει πρόσβαση στον δικά της μόνο address χώρο και δεν μπορεί να παρέμβει σε άλλες εφαρμογές.
   Μια εφαρμογή δεν πρέπει να αποθηκεύει συνεχόμενα μπλοκ της μνήμης και επιτρέπει τη χρήση σελιδοποιημένης μνήμης.


   L1 and L2 Caches
   Αν και νομίζω RAM ως γρήγορα, βεβαίως πολύ γρηγορότερα από internal storage, σε σύγκριση με το internal ταχύτητα ενός CPU είναι αργή! Για να πάρει γύρω από αυτό bottleneck ένα SoC πρέπει να περιλαμβάνει κάποια local memory που τρέχει την ίδια ταχύτητα όπως η CPU. Local copies του data από RAM μπορεί να αποθηκευτεί εδώ και αν καταφέρει το δικαίωμα η χρήση αυτής της μνήμης cache μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του SoC. Cache memory που τρέχει με την ίδια ταχύτητα όπως ο CPU είναι γνωστό ως Level 1 (L1) cache. Είναι ο πιο γρήγορος και πιο κοντινό cache στο CPU. Κανονικά κάθε πυρήνας έχει τη δική του L1 cache. L2 είναι ένα πολύ μεγαλύτερο cache, στο Megabyte range (λένε 4MB, αλλά μπορεί να είναι περισσότερο), όμως είναι πιο αργή, κάθε CPU πυρήνες μαζί, καθιστώντας το ένα ενοποιημένο cache για το σύνολο της SoC.
   Η ιδέα είναι ότι εάν τα ζητούμενα δεδομένα δεν είναι η L1 cache μετά το CPU Θα προσπαθήσουμε το L2 cache πριν δοκιμάσετε κύρια μνήμη. παρόλο που το L2 είναι πιο αργή από ό, τι η L1 cache εξακολουθεί να είναι ταχύτερη από την κύρια μνήμη και λόγω αυξημένο μέγεθος του υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ότι η data θα είναι διαθέσιμο. ΕΝΑ CPU πυρήνα του σχεδιασμού, όπως η Cortex-A72 έχει 48K του L1 εντολή cache και 32K του L1 data cache. SoC κατασκευαστές μπορούν στη συνέχεια να προσθέσουν μεταξύ 512K και 4MB του Level 2 cache.


   Display και Video επεξεργαστές
   Υπάρχουν μερικά πιο εξειδικευμένα κομμάτια του hardware μέσα στα SoC τα οποία λειτουργούν σε συνδυασμό με το CPU και GPU. Πρώτον, υπάρχει ο Display επεξεργαστής που παίρνει στην πραγματικότητα την pixel πληροφορία από τη μνήμη και συνομιλίες για το display panel.. Ένα παράδειγμα ενός Display Επεξεργαστής είναι η Mali-DP650 από ARM. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών μετά-επεξεργασίας, όπως περιστροφή, κλιμάκωση και τη βελτίωση της εικόνας, υποστήριξη για αναλύσεις έως 4K. Υποστηρίζει επίσης τις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας όπως η ARM Frame Buffer Compression (AFBC) πρωτόκολλο, ένα πρωτόκολλο συμπίεσης χωρίς απώλειες εικόνας και τη μορφή, η οποία ελαχιστοποιεί την ποσότητα των δεδομένων που μεταφέρονται μεταξύ IP blocks μέσα σε ένα SoC. Less data μεταφορά σημαίνει λιγότερη ενέργεια που καταναλώνεται.


   Ενώ η GPU ειδικεύεται στο να κάνει 3D επεξεργασία, υπάρχει επίσης ένα άλλο συστατικό για να κάνει βίντεο αποκωδικοποίηση και κωδικοποίηση. Κάθε φορά που παρακολουθήται μια ταινία από YouTube ή Netflix πρέπει να αποκωδικοποιεί στην οθόνη τα συμπιεσμένα δεδομένα βίντεο. Αυτό μπορεί να γίνει στο software, ωστόσο είναι πολύ πιο αποδοτικό να το κάνει σε hardware. Ομοίως κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την κάμερα του τηλεφώνου σας για συνομιλίες βίντεο, τότε τα δεδομένα βίντεο θα πρέπει να κωδικοποιούνται πριν από την αποστολή. Και πάλι αυτό μπορεί να γίνει σε software, αλλά είναι καλύτερα σε hardware. ARM προμηθεύει με επεξεργαστή βίντεο τους εταίρους της η τελευταία και μεγαλύτερη είναι η Mali-V61, η οποία περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας HEVC κωδικοποιούν και VP9 encode/decode, καθώς και όλα τα τυποποιημένα codecs όπως H.264, MP4, VP8, VC-1, H.263 και Real.


   Memory και Storage
   Ένα SoC δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς Random Access Memory (RAM) ή permanent storage. Η ελάχιστη χρησιμοποίηση της RAM για ένα 64-bit Android 7.0 smartphone είναι 2GB, ωστόσο υπάρχουν συσκευές που χρησιμοποιούν περισσότερο. Η RAM είναι ο χώρος εργασίας που χρησιμοποιείται από το Android για να τρέξει το OS το ίδιο συν τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε. Όταν εργάζεστε σε μια εφαρμογή στο προσκήνιο όταν απομακρυνθούμε από αυτό, στη συνέχεια, το App κινείται από το προσκήνιο στο παρασκήνιο. Μπορείτε να απελευθερώσετε χώρο χρησιμοποιώντας το πλήκτρο πρόσφατες εφαρμογές. Οι περισσότερες εφαρμογές που έχετε ανοίξει και χρησιμοποιούν την RAM το Android θα αρχίσει να σκοτώνει τις παλαιότερες εφαρμογές έτσι η RAM έχει πλέον χώρο για τις τρέχουσες εφαρμογές. IOS και Android λειτουργούν λίγο διαφορετικά από την άποψη αυτή. Τα smartphones χρησιμοποιούν ένα ειδικό τύπο RAM η οποία δεν χρησιμοποιεί τόση ενέργεια σε αντίθεση με την μνήμη σε επιτραπέζιους υπολογιστές. Σε μια επιφάνεια εργασίας μπορείτε να βρείτε DDR3 ή DDR4 memory, αλλά σε ένα φορητό υπολογιστή LPDDR ή LPDDR4, όπου LP σημαίνει Low Power. Μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ desktop RAM και mobile RAM είναι ότι η τελευταία λειτουργεί σε χαμηλότερη τάση.

   Android τηλέφωνα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσετε επιπλέον αποθήκευσης μέσω μια microSD card. Δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που θα βρείτε σε όλα τα τηλέφωνα, Ωστόσο, αν έχετε πάρει μια συσκευή με 16GB ή λιγότερο internal storage μετά ένα microSD card slot συνιστάται.   Connectivity
   Το "τηλέφωνο" μέρος της λέξης smartphone μας θυμίζει το βασικό χαρακτηριστικό των συσκευών μας, η ικανότητα να επικοινωνεί.
   Smartphones έρχονται με πολλές διαφορετικές επικοινωνίας και επιλογές συνδεσιμότητας, συμπεριλαμβανομένων 3G, 4G LTE, Wi-Fi, Bluetooth και NFC. Όλα αυτά τα πρωτόκολλα πρέπει hardware στήριξης, συμπεριλαμβανομένων μόντεμ και άλλες auxiliary chips.


   Modems
   Όλες οι μεγάλοι SoC κατασκευαστές περιλαμβάνουν 4G LTE modem στο εσωτερικό των chips τους. Η Qualcomm είναι ίσως ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα αυτό, ωστόσο Samsung και Huawei δεν είναι πολύ πίσω. MediaTek’s chips δεν τείνουν να έχουν αιχμή LTE τεχνολογία, Ωστόσο, η εταιρεία στοχεύει σε διαφορετικές αγορές από ότι οι άλλοι τρεις. Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε εδώ είναι ότι χωρίς ένα δίκτυο φορέας που υποστηρίζει το πιο πρόσφατο LTE ταχύτητες, Δεν έχει τόση σημασία αν το τηλέφωνό σας διαθέτει υποστήριξη ή όχι!

   Qualcomm’s 4G LTE modem είναι το Snapdragon X16 LTE. Ο X16 LTE modem είναι χτισμένος σε ένα 14nm FinFET process, έχει σχεδιαστεί για να παράγει fiber-like LTE Category 16 download ταχύτητες έως 1 Gbps, υποστηρίζει μέχρι 4x20MHz downlink across FDD και TDD spectrum με 256-QAM, και 2x20MHz uplink και 64-QAM για ταχύτητες έως 150Mbps.


   Camera and Image Signal Processor
   Τα περισσότερα smartphones έχουν δύο κάμερες, μία στο μπροστινό μέρος και μία στο πίσω. Οι κάμερα αποτελούνται από τρία στοιχεία: ο sensor, ο lens και το image processor. Ορισμένες συσκευές έχουν dual sensors (και lenses) στο rear camera για την καλύτερη φωτογράφιση σε χαμηλό φωτισμό, αλλά και να mimic effects like shallow depth-of-field. Είστε πιθανώς εξοικειωμένοι με το κύριο χαρακτηριστικό μέτρησης του sensor που είναι το megapixel. Αυτό σας λέει το resolution από sensor (πόσα pixels across multiplied από πόσα pixels high) με το σκεπτικό ότι περισσότερο pixel σημαίνει περισσότερη ανάλυση. Ωστόσο τα megapixel είναι ένα χαρακτηριστικό αλλά υπάρχουν περισσότερα πράγματα για να εξετάσει, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας του αισθητήρα και το ποσό του θορύβου που παράγει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ένα βασικό συστατικό για την παραγωγή των φωτογραφιών είναι η Image Signal Processor. Είναι κανονικά μέρος του SoC και η δουλειά του είναι να επεξεργάζεται τα δεδομένα από την κάμερα και να τα μετατρέψει σε εικόνα. Ο image processor είναι υπεύθυνος για να κάνει πράγματα όπως το HDR, αλλά μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του χωρικού θορύβου, αυτόματης έκθεσης για ένα ή dual sensors, ισορροπία λευκού την επεξεργασία χρώματος, και ψηφιακή σταθεροποίηση εικόνας.
   Εάν μετακινήσετε την κάμερα του smartphone σας, έστω και λίγο, την στιγμή που παίρνετε μια εικόνα τότε η προκύπτουσα φωτογραφία θα είναι θολή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια θολή εικόνα είναι μια κακή εικόνα. Όπως το θέτει η Canon, “Camera shake is the thief of sharpness”. Ως εκ τούτου, ορισμένα smartphones περιλαμβάνουν επίσης το Optical Image Stabilization (OIS), μια τεχνολογία που μειώνει το θόλωμα που προκαλείται από την κίνηση.


   Audio
   Ο ήχος είναι ένα μεγάλο μέρος της εμπειρίας smartphone. Είτε πρόκειται για κλήσεις, για να παίζουν παιχνίδια, για να παρακολουθείτε ταινίες ή να ακούτε μουσική, η έξοδος ήχου από τις συσκευές μας είναι σημαντική.


   DSP and DAC
   DSP σημαίνει Digital Signal Processor και είναι ένα ειδικό κομμάτι του hardware που έχει σχεδιαστεί για να χειριστεί τον ήχο. Για παράδειγμα, οποιαδήποτε επεξεργασία εξισορρόπησης που απαιτείται θα πρέπει να εκτελείται από το DSP. Qualcomm’s DSP είναι γνωστό ως Hexagon και παρόλο που ονομάζεται DSP, έχει επεκταθεί πέρα από την επεξεργασία ήχου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εικόνα βελτιστοποίηση, augmented reality, επεξεργασία βίντεο και sensors.


   Ένα DAC (Digital to Analog Converter) λαμβάνει ψηφιακά δεδομένα από το αρχείο ήχου σας και το μετατρέπει σε μια αναλογική μορφή που μπορεί να σταλεί σε ακουστικά ή ένα πρόγραμμα οδήγησης ηχείου. Η ιδέα είναι να αναπαράγει το αναλογικό σήμα με το μικρό δυνατό θόρυβο ή τη νόθευση του δυνατού. Μερικοί DACs είναι καλύτεροι από άλλους στο να κάνει αυτή τη μετατροπή και την παραγωγή καθαρότερων αναλογικά σήματα. Οι περισσότεροι smartphone κατασκευαστές δεν δίνουν μεγάλη σημασία του DACs στις συσκευές τους, όμως κατά καιρούς υπάρχουν εταιρείες που θα αναδείξει την επιλογή τους DAC.


   Speakers
   Ηχεία έρχονται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη για τα smartphones. Μερικά είναι στο πίσω, άλλα από την πλευρά ή στην κάτω άκρη, ωστόσο μπροστά ηχεία γενικά θεωρείται το καλύτερο. Ένα πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι πολλά τηλέφωνα στην πραγματικότητα έχουν μόνο ένα ηχείο, όχι δύο, και ότι ορισμένες συσκευές έχουν δύο ηχεία, αλλά στην πραγματικότητα μόνο ένα ηχείο!


   Misc
   Υπάρχει μια ποικιλία από άλλα στοιχεία στο τηλέφωνό σας, στα οποία αξίζει να αναφερθούμε. Μην ξεχνάτε το GPS κύκλωμα, το οποίο χρησιμοποιείται για να εντοπίσει τη θέση της συσκευής και είναι απαραίτητη εάν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε είδος λογισμικού ή υπηρεσιών πλοήγησης. Στη συνέχεια, υπάρχει το μοτέρ δόνησης, που επιτρέπει στο τηλέφωνό σας "buzz", όταν θα πρέπει τα πράγματα να είναι λίγο πιο ήσυχα. Ένα άλλο τσιπ που θα βρείτε μέσα στο smartphone σας είναι ένα PMIC, a Power Management Integrated Circuit. Είναι υπεύθυνη για να κάνει various power που σχετίζονται με τα πράγματα όπως DC to DC μετατροπή, κλιμάκωση της τάσης και τη φόρτιση της μπαταρίας. PMICs προέρχεται από μια ποικιλία των κατασκευαστών, συμπεριλαμβανομένων Qualcomm, MediaTek και Maxim.


   Τέλος, υπάρχουν οι ports. Τα περισσότερα τηλέφωνα έχουν μια θύρα φόρτισης κάποιου είδους, είτε μια θύρα micro USB ή μια θύρα USB Type-C. Η πλειοψηφία των συσκευών έχουν επίσης ένα βύσμα ακουστικών 3,5 χιλιοστών. Είναι εφικτό ένα τηλέφωνο χωρίς θύρες που χρεώνεται τη χρήση της ασύρματης φόρτισης και λειτουργεί μόνο με ήχο Bluetooth.   Τα παραπάνω είναι από το en.miui.com Do You Know How Your Smartphone Works? Here Comes the Detailed Explanation! - Redmi Note 3G - Xiaomi MIUI Official Forum
   Η μετάφραση έγινε με την βοήθεια της google. Ζητώ συγνώμη αν κάποια σημεία είναι δυσνόητα αλλά το 80% είναι λέξεις - ορολογίες και δεν μπορούσα να τις αποδώσω ποιο απλά και κατανοητά.
  • Ξέρετε πώς το Smartphone σας δουλεύει? Εδώ μια λεπτομερής εξήγηση.

   Μπράβο @αραχνάνθρωπε πολύ ωραίες πληροφορίες και συγκεντρωμένες :thumbup: :thumbup: :thumbup:
  • Διαφήμιση
  • Ξέρετε πώς το Smartphone σας δουλεύει? Εδώ μια λεπτομερής εξήγηση.

   Μπράβο. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες. :thumbup:

   Sent from my TbooK 16 Pro using Tapatalk
   The day is my enemy, the night is my friend
  • Διαφήμιση
  • αν και η μετάφραση λίγο.... πολύ καλό το άρθρο και δίνει μια εικόνα στο τι κρατάμε στα χέρια μας. μπράβο!!
   "Η διαφορά μεταξύ της ιδιοφυΐας και της ηλιθιότητας, είναι ότι η ιδιοφυΐα έχει τα όρια της!!!!
   (albert einstein)